vineri, 25 aprilie 2008

VIA DOLOROSA (DRUMUL CRUCII) - IERUSALIM

VIA DOLOROSA, NUMITA DRUMUL DURERII, SERPUIESTE PRINTRE STRADUTELE INTORTOCHEATE ALE ORASULUI VECHI AL IERUSALIMULUI, INCEPAND DE LA MANASTIREA "ECCE HOMO" PANA LA MANASTIREA SFANTULUI MORMANT. ESTE DRUMUL TRADITIONAL PARCURS DE ISUS, PURTANDU-SI CRUCEA, DE LA SALA DE JUDECATA A LUI PILAT, PANA LA GOLGOTA, LOCUL RASTIGNIRII. DRUMUL CRUCII SE INTRERUPE CU 14 POPASURI, FIECARE DINTRE ELE MARCAND UN EVENIMENT SACRU.PELERINII PASESC PE PIETRELE PE CARE A CALCAT ISUS.GRADINA GHETSIMANI, LOCUL UNDE ISUS A PETRECUT JOIA MARE, ADICA ULTIMA SA NOAPTE IN LIBERTATE, ESTE DOMINATA DE OPT MASLINI NODUROSI, MACINATI DE TIMP, DESPRE CARE SE SPUNE CA SUNT MARTORI AI ISTORISIRILOR EVANGHELICE.
BISERICA AGONIEI, SAU A TUTUROR NATIUNILOR, UNDE MANTUITORUL ESTE INFATISAT MEDIIND LEGATURA INTRE DUMNEZEU SI UMANITATE.
1. PRIMUL POPAS AL CRUCII MARCHEAZA INCEPUTUL CALVARULUI. UN MINARET REAMINTESTE LOCUL FORTARETEI ROMANE A LUI ANTONIA, UNDE ISUS A FOST CONDAMNAT LA MOARTE.2. ARCUL "ECCE HOMO", UNDE PILAT L-A PREZENTAT PE ISUS MULTIMII, SPUNAND: "PRIVITI OMUL!". MANTUITORULUI I S-A PUS O COROANA DE SPINI SI A FOST IMPINS PE DRUMUL CRUCII.3. ISUS CADE SUB POVARA CRUCII, PENTRU PRIMA OARA. O CAPELA POLONEZA SI UN BASORELIEF MARCHEAZA ACEST MOMENT.
4. TRADITIA SPUNE CA MAICA DOMNULUI SI-A INTALNIT AICI FIUL, SUB POVARA CRUCII. O CAPELA ARMENEASCA OMAGIAZA DUREREA TUTUROR MAMELOR CARE SI-AU PIERDUT COPIII.
5. AL CINCILEA POPAS, INSEMNAT CU UN PARACLIS FRANCISCAN, ESTE LOCUL IN CARE SIMON DIN CIRENA A FOST SILIT SA DUCA SI EL CRUCEA LUI ISUS.

6. MANASTIREA MICILOR SURORI ALE LUI ISUS S-A RIDICAT ACOLO UNDE VERONICA A STERS SUDOAREA DE PE FATA MANTUITORULUI.7. CAPELA FRANCISCANA, CARE GAZDUIESTE O COLOANA ROMANA, REAMINTESTE A DOUA CADERE A LUI ISUS, LA IESIREA DIN ORAS.8. ISUS LE-A CONSOLAT PE FEMEILE DIN IERUSALIM: "NU MA PLANGETI PE MINE, CI PLANGETI-VA PE VOI INSIVA SI PE COPIII VOSTRI". O CRUCE LATINA PE ZIDUL MANASTIRII GRECESTI AMINTESTE POPASUL RESPECTIV.
9. IN FATA CRUCIFICARII SALE, ISUS A CAZUT PENTRU A TREIA OARA.
10. MANTUITORUL A FOST DEZBRACAT DE VESMINTE LA INTRAREA IN BAZILICA.

11. PRINCIPALUL SANCTUAR LATIN A FOST CONSTRUIT PE LOCUL UNDE ISUS A FOST BATUT IN CUIE, PE CRUCE, SUB OCHII MAMEI SALE.12. DUPA MOARTEA SA ISUS A FOST ASEZAT PE PIATRA DURERII.


13. ALTARUL GRECESC SE AFLA DEASUPRA ROCII CALVARULUI, UNDE AU FOST RIDICATE CRUCILE LUI ISUS SI ALE CELOR DOI TALHARI. INAINTE DE A MURI, MANTUITORUL A STRIGAT: "ELI, ELI, LAMA SABACTANI ?" (DUMNEZEUL MEU, DUMNEZEUL MEU, PENTRU CE M-AI PARASIT ?)INTRAREA IN BISERICA SFANTULUI MORMANT.
14. LOCUL CEL MAI SFANT AL CRESTINATATII ADAPOSTESTE MORMANTUL SI MIRACOLUL INVIERII MANTUITORULUI.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu